Skip to main content

ΠΕΥΚΟΜΕΛΟ

Επιστημονικές έρευνες το έχουν αναδείξει ως ένα από τα πιο σημαντικά είδη μελιού, λόγω των σπουδαίων θρεπτικών αξιών του. Είναι γνωστό τόσο για την αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση του, όσο και για τις αντιοξειδωτικές του ουσίες αφού είναι πλούσιο σε φαινόλες και χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Επιπλέον έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και η πυκνότητα του σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Λειτουργεί ως τονωτικό για τον οργανισμό μας, βοηθά στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, είναι δραστικό για πνευμονικές παθήσεις και χρόνιο βήχα, μειώνει τα προβλήματα του έλκους, βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και αξίζει να σημειωθεί πως έχει έντονη αντιοιστρογονική δράση στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.

Ένας μοναδικός συνδυασμός αρώματος και γεύσης, συλλεγμένης από μια τεράστια ποικιλία Πεύκων που φιλοξενούνται στην περιοχή μας.
Μέλι από τις μέλισσές μας. Μέλι από τη Χερσόνησο του Αγίου Όρους Χαλκιδικής.

Το μέλι του πεύκου έχει σκούρο πορτοκαλοκαφετί χρώμα, με παχιά υφή, απαλή και συγχρόνως πικάντικη γεύση που θυμίζει Ελλάδα.

Το μέλι του πεύκου, όταν είναι αμιγές, μπορεί να παραμένει ρευστό για περισσότερο από 24 μήνες.

Διατηρείστε σωστά το μέλι δίνοντας προσοχή στα τέσσερα σημεία: επιλέξτε ένα δροσερό, στεγνό, σκοτεινό και χωρίς πρόσθετες οσμές μέρος.

ΚΑΣΤΑΝΟΜΕΛΟ

Λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του, κατατάσσεται στα ανθόμελα και η προέλευση του είναι μεικτή αφού προέρχεται από το νέκταρ των ανθών, μία πυκνή ποσότητα γυρεόκοκκων, αλλά και τις μελιτώδεις εκκρίσεις του δέντρου.
Ένας συνδυασμός που δικαιωματικά του αποδίδει μία σειρά από αντιμικροβιακές, επουλωτικές και απολυμαντικές ιδιότητες και το κάνουν πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο και με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες.

Είναι πολλά τα οφέλη που αποδίδονται στο μέλι της καστανιάς αφού, βοηθάει στην καλή λειτουργία του αίματος, ενισχύει τη μνήμη, λειτουργεί ως φάρμακο για τον βήχα, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και λειτουργεί ως χαλαρωτικό στον οργανισμό μας. Το μέλι της καστανιάς διατηρεί τη ρευστότητα του για 1-2 χρόνια.

Ένας μοναδικός συνδυασμός αρώματος και γεύσης, συλλεγμένη από μια τεράστια έκταση άγριας Καστανιάς που φιλοξενεί η περιοχή μας.
Μέλι από τις μέλισσές μας. Μέλι από τη Χερσόνησο του Αγίου Όρους Χαλκιδικής.

Διατηρείστε σωστά το μέλι δίνοντας προσοχή στα τέσσερα σημεία: επιλέξτε ένα δροσερό, στεγνό, σκοτεινό και χωρίς πρόσθετες οσμές μέρος.

ΑΝΘΟΜΕΛΟ

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας και ποικιλότητας γύρης, από τα άγρια λουλούδια που ανθίζουν την περίοδο του καλοκαιριού, στο ανθόμελο ίσως και να έχουν αποδοθεί οι περισσότερες ιδιότητες για την υγεία μας.
Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο σίδηρος αλλά και η μεγαλύτερη πηγή βιταμινών Β και C, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδανικό για την ενίσχυση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οι αντιβακτηριακές και αντιβιοτικές τους ιδιότητες το κάνουν το κατάλληλο για τη θεραπεία της γρίπης, του κρυολογήματος και την προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος. Στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποίησαν το ανθόμελο ακόμη για την επούλωση των πληγών.
Η κατανάλωση του ανθόμελου αποτελεί μία φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου και λόγω των πρεβιοτικών συστατικών που περιέχει, θεωρείται πολύ αποτελεσματικό για άτομα που πάσχουν από στομαχικές διαταραχές.

Έχει καταγραφεί ως το πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και σύμφωνα με τις μελέτες, η χρήση του είναι ωφέλιμη για τη φυσική λάμψη και την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας

Ένας μοναδικός συνδυασμός αρώματος και γεύσης, συλλεγμένηαπό μια τεράστια ποικιλία άγριων βοτάνων που φιλοξενούνται στην περιοχή μας.
Μέλι από τις μέλισσές μας. Μέλι από τη Χερσόνησο του Αγίου Όρους Χαλκιδικής.

Διατηρείστε σωστά το μέλι δίνοντας προσοχή στα τέσσερα σημεία: επιλέξτε ένα δροσερό, στεγνό, σκοτεινό και χωρίς πρόσθετες οσμές μέρος.

ΣΟΥΣΟΥΡΑ

Έρευνες έχουν δείξει πως το μέλι Σουσούρας διαθέτει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες και πρωτεΐνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια της χώρας μας. Περιέχει βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Είναι πολλά τα οφέλη που του καταμετρώνται και λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών του, συμβάλει σημαντικά στην αντιγήρανση και στην ενίσχυση της υγείας μας. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, και το θείο.

Αναφέρεται επίσης ευεργετικό για άτομα που πάσχουν από χρόνια κόπωση και νεφρικά προβλήματα, καταπραΰνει τα συμπτώματα γρίπης , βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να λειτουργήσει και ως χαλαρωτικό στην αντιμετώπιση της υπερδιέγερσης και της αϋπνίας.

Ένας μοναδικός συνδυασμός αρώματος και γεύσης, συλλεγμένης απο μία τεράστια έκταση Ερείκης που φιλοξενεί η περιοχή μας.
Μέλι από τις μέλισσές μας. Μέλι από τη Χερσόνησο του Αγίου Όρους Χαλκιδικής.

Το μέλι ερείκης κρυσταλλώνει σε ένα μήνα από τη συλλογή του και αυτό του δίνει μία βουτυρώδη υφή με μία έντονη γεύση καραμέλας. Είναι το μοναδικό μέλι με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους, με αποτέλεσμα να εκτοξεύει την θρεπτική του αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Διατηρείστε σωστά το μέλι δίνοντας προσοχή στα τέσσερα σημεία: επιλέξτε ένα δροσερό, στεγνό, σκοτεινό και χωρίς πρόσθετες οσμές μέρος.

ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

Η πρόπολη είναι ένα από τα παλαιότερα φάρμακα στον κόσμο. Χρησιμοποιούμενη από τους προϊστορικούς χρόνους, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη θεωρούσαν ιερή.
Στη φυσική της μορφή η πρόπολη - επίσης γνωστή ως η κόλλα των μελισσών - είναι μια σκληρή, εύθρυπτη ρητίνη που γίνεται κολλώδης και κηρώδης όταν θερμαίνεται. Η λέξη πρόπολη σημαίνει "προάστιο" καθώς οι μέλισσες την χρησιμοποιούν για να επεκτείνουν και να υπερασπιστούν τις κυψέλες τους.
Οι μέλισσες παράγουν την πρόπολη χρησιμοποιώντας μέρη φυτών και το σφρίγος των δέντρων. Την χρησιμοποιούν ως ένα είδος «τσιμέντου» για την κατασκευή, επισκευή και προστασία των κυψελών τους από τα βακτήρια και τους εισβολείς. Επι χιλιετίες οι άνθρωποι ανά τον κόσμο έμαθαν να χρησιμοποιούν την πρόπολη ως συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία, Πίστευαν ότι τα "θεραπεύει όλα".
Πρόσφατες έρευνες για το ενδιαφέρον για την πρόπολη αποκάλυψαν τα πιθανά οφέλη για την υγεία για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, την ενίσχυση των οστών, τη θεραπεία των τραυμάτων και την προστασία του ήπατος. Πρόσθετα στοιχεία έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και τη βελτίωση του διαβήτη τύπου 2.

Η χημική σύνθεση της πρόπολης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεωγραφική της προέλευση και τη χλωρίδα.
Έχει σκούρο καφέ χρώμα γλυκιά οσμή και αποτελείται από 50-70% ρητίνες, 30-50% κερί μέλισσας,5-10% γύρη, 5-10% αιθέρια έλαια (εξαρτάται από την περιοχή, συνήθως βασιλικό, θυμάρι και γεράνι)και 5% -7% από οξέα, σάκχαρα και βιταμίνες B, C και E.
Τα κύρια δραστικά συστατικά στην πρόπολη είναι τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που οι μέλισσες παίρνουν από τα φυτά και τα μέρη των λουλουδιών. Οι μέλισσες παράγουν την πρόπολη αναμειγνύοντας το σάλιο τους με φυτικό υλικό προσθέτοντας γύρη και κερί.
Πάνω από 300 βιολογικά ενεργά συστατικά έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην πρόπολη, συμπεριλαμβανομένων αρωματικών χημικών ουσιών, οξέων, υδατανθράκων, φυτικών ελαίων και βιταμινών (Β1, Β2, Ο και Ε).

Ένας μεγάλος αριθμός βιοδραστικών και αντιοξειδωτικών ενώσεων στην πρόπολη εξηγούν τα ευρύτατα οφέλη της.

Η πρόπολη μπορεί να δράσει στο σώμα με τους εξής τρόπους:

 • Ενισχύει την πυκνότητα και την υγεία των οστών και συμβάλλει στην επούλωση των καταγμάτων.
 • Καταπολεμά τις μολύνσεις εμποδίζοντας την ανάπτυξη μυκήτων.
 • Βοήθα στις αλλεργίες, εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμινών.
 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση περιορίζοντας τη δραστηριότητα ενός ενζύμου (υδροξυλάση τυροσίνης) που μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Καταπολεμά τον καρκίνο εμποδίζοντας την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προκαλώντας κυτταρικό θάνατο (απόπτωση).
 • Σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους ιούς σταματώντας την ανάπτυξή και την εξάπλωση τους.
 • Ενισχύει την στοματική υγεία εξουδετερώνοντας την πλάκα, σκοτώνοντας τα βακτήρια και μειώνοντας το πρήξιμο γύρω από τα ούλα.
 • Επιταχύνει την επούλωση των πληγών, προωθώντας την αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος.
 • Προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες, τραυματισμούς και ασθένειες.
 • Βοηθάει στον διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 • Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού HSV1 (HerpesSimplexVirus -1) στον οποίο οφείλεται ο επιχείλιος έρπης, δημιουργώντας ένα στρώμα προστασίας στα χείλη ενώ μειώνει τον πόνο και το χρόνο επούλωσης.
 • Θεραπεύει τη βρογχίτιδα, τη φαρυγγίτιδα, το βρογχικό άσθμα, τη χρόνια πνευμονία.
 • Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες δερματοπάθειες, όπως: έκζεμα και ψωρίαση.

ΓΥΡΗ

Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη από τους ανθήρες των φυτών, την ανακατεύουν με μια μικρή δόση έκκρισης από τους σιελογόνους αδένες προσθέτοντας νέκταρ και την τοποθετούν σε συγκεκριμένα καλάθια που βρίσκονται στα οπίσθια πόδια τους.

Αφού συλλεχθεί η γύρη, μεταφέρεται στην κυψέλη και στη συνέχεια, η επιφάνεια της καλύπτεται με ένα λεπτό στρώμα μέλι και κερί. Η γύρη είναι γνωστή και ως «το ψωμί της μέλισσας" και οι έρευνες έχουν δείξει ότι αποτελεί τη βασική πηγή πρωτεϊνών για την αποικία των μελισσών.

Η γύρη των μελισσών είναι ένα πολύτιμο θεραπευτικό προϊόν που εκτιμάται ιδιαίτερα ως το φυσικό φάρμακο λόγω των θρεπτικών συστατικών του.

Περιέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από το ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Υγείας την αναγνώρισε επίσημα ως φάρμακο.

Είναι εξαιρετική για τη φυσική ανακούφιση των αλλεργιών και υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου όπως και το ακατέργαστο μέλι. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, λιπίδια και λιπαρά οξέα, ένζυμα, καροτενοειδή και βιοφλαβονοειδή - καθιστώντας τον αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό και αντιικό παράγοντα που ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, μειώνει τη φλεγμονή, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης φυσικά.

Στην πραγματικότητα, η γύρη των μελισσών περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιαδήποτε ζωική πηγή και περισσότερα αμινοξέα από το αυγό και βοδινό κρέας.